Liga 2016 zaključena – novi prvak Domen DOLINAR, drugo ligo osvojil Taj DOLENC

Škofjeloška poletna rekreativna teniška liga je v letošnji izvedbi postregla z največjo udeležbo doslej. Skupaj je v prvi in drugi ligi tekmovalo 29 igralcev in igralk iz Škofje Loke, Gorenje vasi, Železnikov, Kranja, Ljubljane in celo Vrhnike. Dvoboji so potekali od maja do septembra, v tekmovalnem pogledu pa so se uvrstitve iz preteklih sezon kar dodobra premešale.

Prva liga

Absolutni zmagovalec in naziv najboljšega rekreativnega teniškega igralca v Škofji Loki za leto 2016 si je priigral Domen DOLINAR. V celotni sezoni je bil tako rekoč nepremagljiv, do popolnega izkupička mu je zmanjkala zgolj zmaga v zadnji odigrani tekmi, ko je zaradi poškodbe moral dvoboj predati. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Bojan DOLINAR in Safet HADŽIĆ, ki dobro teniško formo potrjujeta že več let zapored in praktično vsako leto ligo zaključita med najboljšimi. V letošnji sezoni sta oba zabeležila po tri poraze, Bojan se je na drugo mesto zavihtel zgolj zaradi več osvojenih nizov.

Goran DOLENC, ki je ligo začel s šestimi zaporednimi zmagami, je na koncu nanizal štiri zaporedne poraze ter tako ligo zaključil na četrtem mestu. Na mestih od 5 do 9 se je razvrstilo pet tekmovalcev, ki so imeli enako število zmag in porazov (4:6). To so Branko BOŽIČ, Nejc ZIHERL, Rok POGAČNIK, Aleš ARHAR in Damijan KOBLAR. Dno lestvice prve lige sta v letošnji sezoni zaokrožila Janez GORŠEK in Tomaž SELAK, oba s po tremi zmagami.

prva-liga-koncni-rezultati

Prve lige žal ni uspelo do roka dokončati Sergeju SOKOLOVU in Damijanu SELAKU. Sergej je uspel odigrati šest dvobojev in pri tem je potrebno poudariti, da je vseh šest gladko dobil. Damijan je ob sedmih odigranih dvobojih osvojil eno zmago. Sergej bi se ob dokončanju lige zagotovo vmešal v boj za sam vrh, zato je še posebej škoda, da ni uspel odigrati lige do konca.

Gledano v celoti predstavljajo v prvi ligi nekako manjše razočaranje v letošnji sezoni predvsem igralci iz Vincarjev (Nejc, Aleš, Janez), ki so bili v preteklih letih na oz. vsaj čisto pri vrhu. Je pa dejstvo, da je bila letošnja konkurenca v prvi ligi izredno kakovostna in izenačena. Noben od tekmovalcev ni lige zaključil brez poraza in noben ni ostal brez zmage. Veliko tekem se je zaključilo z rezultatom 2:1, odločale so malenkosti. In prav takšnih tekem si želimo tudi v prihodnje.

Druga liga

Zmagovalec druge lige in edini, ki je letošnjo sezono škofjeloške poletne rekreativne teniške lige zaključil brez poraza, je Taj DOLENC. Za prepričljivo osvojitev druge lige je nanizal 12 zaporednih zmag, pri tem pa je oddal vsega dva niza in še to tesno.

Smo pa zato videli izredno zanimiv bolj za drugo in tretje mesto v ligi, ki v prihodnji sezoni vodita v višjo kakovostno skupino. Ta boj se je bil med vsaj petimi tekmovalci, med katerimi sta na zadnje največ teniškega znanja, mirnih živcev in nepopustljivosti pokazala Igor KLEMENČIČ (2 poraza) in Mitja BOGATAJ (3 porazi).

Na četrtem mestu je ligo zaključil Aljaž TRILER, ravno tako s tremi porazi a z enim osvojenim nizom manj od Bogataja. Preveč kiksov za višjo uvrstitev pa sta si tekom sezone privoščila Hašim RAHMANOVIĆ in Gregor FAJFAR, ki sta posledično ligo zaključila na petem in šestem mestu, prvi s štirimi in drugi s petimi porazi. Če je Aljaž že v lanski sezoni kazal dobre predstave, pa sta Hašim in Gregor v letošnji naredila izjemen korak naprej in močno opozorila nase za prihodnjo sezono.

Kar precej časa so bili v boju za vrh druge lige tudi Milan ŠPANIČ, Tomaž BOBNAR in Mitja EGART. Medtem ko je Tomaž star udeleženec lige, pa sta bila Milan in Mitja novinca v letošnji izvedbi lige. Vsi trije so pokazali, da znajo igrati odličen tenis in ob nekoliko več konstante bi lestvica druge lige lahko izgledala tudi precej drugače. Vse pohvale za dobre teniške predstave veljajo tudi za Roberta BRAUCA in Domna PRIMOŽIČA, ki zaokrožujeta sredino lestvice.

Kljub temu, da sta se znašli na dnu lestvice druge lige, pa sta Lana EGART in Sara DOLENC kot mlajši tekmovalki pokazali, da se v našem okolju dobro razvijajo tudi mlajši teniški navdušenci. Če sta v letošnji sezoni predvsem nabirali izkušnje, znata biti že v naslednji sezoni pravi izziv za marsikaterega igralca.

druga-liga-koncni-rezultati

Žal pa smo imeli tudi v drugi ligi letos kar tri tekmovalce, ki niso uspeli odigrati vseh tekem v ligi in so se jim posledično brisali rezultati. To so Monika KAVČIČ, Tristan Alessandro KORENT in Tevž KORENT. Vsi trije so odigrali nekaj tekem in pokazali dobre teniške predstave, zato je zares škoda, da niso uspeli odigrati vseh tekem.

Po pričakovanjih so bile tekme v vrhu druge lige izredno kakovostne in izenačene. Mirno bi lahko rekli, da je bilo v širšem krogu za osvojitev druge lige vsaj osem ali devet igralcev. Podobno kot v prvi so se tudi v drugi ligi številne tekme odločile šele po tretjem nizu. Vse to priča o izenačenost in zanimivosti tudi druge lige, za katero je potrebno poudariti, da vsaj njen vrh po kakovosti ne zaostaja nič kaj dosti za prvo ligo. Več o tem, kako se bodo prvi trije igralci iz letošnje izvedbe druge lige v prihodnji sezoni znašli v prvi ligi, pa bo pokazal čas.

Celotni rezultati prve in druge lige so na voljo na spletni strani sloTENIS.si.

Liga 2017

Čeprav se je komaj zaključila letošnja izvedba lige, pa smo organizatorji že uprti v prihodnjo sezono. Po treh zaporednih letih uspešne izvedbe lige v Škofji Loki, ki se po kakovosti igralcev in nivoju organiziranosti prav gotovo lahko kosa s katerokoli ligo v Sloveniji, se nam v prihodnji sezoni obeta zgolj nekaj manjših sprememb.

Svoje želje so izrazili igralci sami skozi e-anketo, vključeni pa so bili vsi igralci in igralke, ki so bili udeleženci lige v preteklih sezonah. Liga se bo tako tudi v prihodnji sezoni organizirala v različnih kakovostnih skupinah, težili bomo k manjšim skupinam, če se bo le dalo (12 ali manj igralcev v posamezni skupini), uradna žoga za igranje lige ostaja Head ATP, morebitni tretji set se bo po novem igral na match tie-break do 10.

Spremenilo se bo tudi točkovanje za posamezno zmago v ligi in sicer tako, da zmaga v dvoboju z rezultatom 2/0 prinaša 3 točke, zmaga z 2/1 dve točki, poraz z enim dobljenim nizom 1 točko in poraz brez dobljenega niza 0 točk. Razloga za takšno odločitev sta dva. Prvi je, da bo uveden match tie-break kot nadomestek v celoti odigranega tretjega niza, kjer pa je element “sreče” nekoliko bolj prisoten. Drugi razlog pa tiči v izogibu morebitnim manipulacijam glede rezultatov posameznih tekem.

Nekoliko bolj striktni in ostri bomo tudi glede neodigranih tekem. Želimo namreč, da se nam v ligo prijavljajo igralci, ki imajo namen ligo odigrati do konca. Morebitne neopravičeno neodigrane dvoboje bomo sankcionirali z izpadom igralca v najnižjo kakovostno skupino za naslednjo sezono.

Vsi igralci in igralke, ki ste se udeležili škofjeloške poletne rekreativne teniške lige v letošnji izvedbi ali v preteklih letih, ste prav lepo vabljeni, da se nam pridružite tudi v letu 2017. Enako velja za nove udeležence – vabljeni v čim večjem številu!

 

 

,

Komentiranje ni mogoče.

Izdelava: Rešitve d.o.o.